понедељак, 20. јануар 2020.

KAD ZDRAVLJE VOLI KULTURU


ISTORIČAR ČEDOMIR ANTIĆ ODRŽAO U „METROPOLU“ PREDAVANJE O ISTORIJI SRPSKOG NARODA U ORGANIZACIJI „EUROMEDIKA“

KAD ZDRAVLJE VOLI KULTURU

Ovo je tek prvo predavanje u nizu, a trebalo bi da govore i Matija Bećković, Dragan Velikić...


Beograd je poodavno postao grad kome se klanja i Evropa. I nije u pitanju samo noćni život, splavovi, muzika a ni hrana, jednostavno naš beli grad je opčinio i engleske i američke medije koji su ga proglasili najpoželjnijim gradom u Evropi „ koji MORATE da vidite“. Jer, pored svega navedenog, Beograd ima fantastičnu istoriju, nudi mnogo toga lepog i atraktivnog što može da se vidi. Da ne nabrajam i pričam o Kalemegdanu, hramu Svetog Save, Cvijeti Zuzorić,  Avali, Dunavu i Savi...
 Juče je završena izložba Marine Abramovič koja je porušila sve rekorde u gledanosti, što govori da naš narod voli i poznaje kulturu, a prošle nedelje u hotelu „Metropol“ profesor Čedomir Antić održao je zapaženo predavanje o istoriji srpskog naroda.  I ne bi to bilo ništa čudno, jer je on imao sijaset predavanja na tu ili slične teme, ali je interesantno da je organizator „Euromedik“.
Pa, ko kaže da zdravstvo i kultura ne mogu ruku pod ruku.
Elem, Čedomir Antić je sat i 45 minuta, koji su prošli za tili čas, govorio na temu: „Srbija – od Noja do 20. januara“(predavanje održano 19. januara). Hteo je profesor da naslovi „Srbija – od Noja do Vučića“, ali je objasnio da bi predavanje u tom slučaju dobilo i političku konotaciju, pa je odustao. Medjutim, nije to poenta ove priče. Već to što je organizator bio „Euromedik“.
Sjajna ideja ali je dobro što je ovo tek prvo u nizu predavanja koja su u planu. Trebalo bi da u organizaciji „Euriomedika“ uskoro predavanja drže i  Matija Bećković,  Dragan Velikić i mnoge druge ličnosti od kredibiliteta i autoriteta.
Malo ko zna, osim oni koji dolaze po zdravstvenu pomoć, da je „Euromedik“ već izdao dve knjige koje se dele pacijentima. Ova druga je o glavobolji, a laka je za čitanje jer je napisana u stilu – 100 pitanja, 100 odgovora. Jasno je da ova zdravstvena ustanova na glasu razmišlja dugoročno i pokušava da svoje pacijente, a i sve one koji vole kulturu, edukuje na razne načine. Pa i da ljudima koje muče zdravstveni problemi, i na taj način pomogne da lakše i sa manje straha dolaze u ovu polikliniku. Uskoro će izaći i nova knjiga pa već možemo da pričamo o ediciji ili biblioteci „Euromedika“.
Lep primer koji bi na ovaj ili sličan način mogli da proprate i ostali. Jednostavno, treba spojiti lepo i korisno i omogućiti onima koji se leče, da shvate i prihvate da je došlo vreme kada i lepa reč može da pomogne.
Moram da kažem da je Čedomir Antić održao zaista sjajno predavanje. Podsetio nas je na ono što smo zaboravili i upoznao sa onim što nismo znali. I podsetio na neke istorijske dogadjaje i činjenice iz naše istorije na koje smo ponosni a i na neke koje bismo, da možemo, zaboravili.
Ako ništa drugo, inicijativa „Euromedika“ je pokazala da zdravstvo i klutura ne mogu, nego treba da idu ruku pod ruku.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...