понедељак, 21. октобар 2019.

KRIZA TOTENHEMA OPASNA PO ŽIVOT


Možda će ovaj naslov da nekoga razočara ili naljuti, ili će neko reći, ovaj je poludeo (ima tu i zrnce istine) ali pokušaću u narednim redovima da to objasnim.

Pre svega navijačima Crvene zvezde i najviše onima koje dobro i dugo poznajem a koji su već uknjižili u crveno-belu riznicu bod, a nadaju sa i “trojci” u sred Londona . Kažu, ma “pevci” su već u kotlu, ne znaju ništa, pa izvukli su se i protiv Votforda koji čvrsto drži fenjer u Premijer ligi. I to, nema zbora, tačno je, ali postoji i nešto drugo…
A to je, mora  Totenhem da krene, a ne bi bilo dobro da krene baš u utorak uveče od 21 čas. Dok sam dolazio u “Diskobolos” da bi napisao ovaj blog, iz jednog kafića me zaustaviše, pa posle tužne price o neverovatnom porazu košarkaša od Krke, vratiše se na fudbal. I kaže meni jedan prijatelj, koji je živeo u Londonu: “Englezi kažu, pazi se nas kada postignemo gol, a pazi se nas i kada ga primimo”.
Ima kod Engleza i ona:  život teče dalje. Retko se oni osvrću iza sebe, uvek gledaju unapred. Tačno je da su “pevci” u krizi, da imaju jednu pobedu u sedam utakmica a dve na poslednjih 11. Tačno je i da je u svlačionici haos jer je Jan Vertongen preoteo suprugu Kristijanu Eriksenu , Ili je samo imao avanturu s njom, svejedno, tek, pola tima je stalo na stranu Belgijanca a pola na stranu Danca. Što je  najgore,najbolji igrač Totenhema (uz Harija Kejna), koji je letos jednom nogom bio u Real Madridu, izgleda je teško podneo neveru svoje lepše polovine. Dosta utakmica nije ni počeo, a kada je ulazio nigde ga nije bilo, a bez njega, Totenhem je sasvim drugi tim. U minus fazi.
Medjutim, to ne može večito da traje, sastav u kojem u odbrani igraju Aldervireld, Vertongen I Rouz, na sredini terena Sisoko, Ndombele (najskuplje letošnje popjačanje), Lamela, Eriksen I Dele Ali koji može da igra I ofanzivnije, a u napadu Lukas Moura, Son i Kejn, može da čobedi svaki tim na svetu. Uostalom, brzo smo zaboravili da je minule sezone četa Maurisija Poketina igrala u finalu Lige šampiona.
A kada smo već kod argentinskog trenera, on je sigurno u top 5  na svetu. Ako ne zauzima i bolje mesto. Trener gospodin, znalac, dao je veličanstvenu i istinitu izjavu. Naime, kada su ga igrači, nebili smirili strasti iz svačionice, pozvalu na večeru, on je u svom stilu rekao:”Naravno da sam otišao na večeru. A kada te igrači pozovu, onda postoje samo dve opcije, da hoće da te ispoštuju ili da su me pozvali da se oprostimo”
Špekulacije na tu temu su već počele, a svi su zaboravili da su sjajnog stratega zvali svi najveći klubovi Evrope, počev od Real Madrida, da ga u Mančester junajtedu čekaju kao ozebli sunce, ali da on nije hteo da mrdne iz svog doma, kako kaže, u Totenhemu. Remi sa Votfordom, a očekivala se sigurna pobeda, trebalo je da bude izlaz iz krize. Sada je pred njima naša Zvezda, a voda im je došla do vrha. Imaju samo bod i ako ne pobede našeg šampiona, drugo mesto (Bajern je sigurno prvi) će im biti dosta daleko, kao sunce u pripovetki Branka Ćopića.
Da se vratimo našoj Zvezdi. Siguran sam da trener Vladan Milojević i I igrači znaju da će im biti teže nego da je Totenhem spokojan. Njima su tri boda moranje, eto onda nama šanse da pokušamo da ih iznenadimo, jer, bez obzira na slabe igre engleskog tima, oni su favoriti, bar na papiru. I ako se gleda statistika. Jer, Zvezda je do sada 10 puta igrala na Ostrvu, ostvarila je samo jednu pobedu, onu čuvenu protiv Liverpula 1973. godine (2:1), četiri puta je igrala nerešeno i pet puta izgubila, uz gol razliku 6:16.
Ali, statistika ume često da vara, uostalom vremenska distanca je ne priznaje. Nekada bilo, sada se spominjalo. Ali sutra uveče u Londonu igraće neka nova Zvezda i neki novi Totenhem. I opet da citiram jednog zvezdaša koji mi je napomenuo: “Ako se Zvezda bude branila izgubiće, a ako napadne, opet će izgubiti”.
Hteo je verovatno moj prijatelj da mi kaže da će se utakmca odlučivati na sredini terena. Ipak, da ,ostavimo Milojeviću kako će igrati u Londonu. Do sada je pokazao da se najbolje snalazi baš kada igra protiv timova koji moraju da napadnu. I ne bi me iznenadilo da će Zvezda igrati čvrsto u odbrani, sa dva zadnja vezna i pojačanom veznom linijpom i sa jednim napadačem. Kojim, sačekajmo utorak uveče.
I hajde da budemo hrabri, nikako pesimiti ali ni preterani optimisti. Totenhem je jači, značajno  skuplji (tim je procenjen da 985 miliona evra), ali Totenhem je i u krizi. Aa Zvezda? Zvezda je opet na velikoj sceni, ne mora ništa, a može mnogo da dobije.
U to ime: srećno i berićetno.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...