понедељак, 30. септембар 2019.

VEČITA EVROPSKA PRIČA VEČITIH


Odbojkaši su u žiži, centru pažnje, što je i normalno kada se popneš na krov Evrope, pa i ja da kažem da sam oduševljen i kako su igrali i kako su se ponašali. Hvala im.  Ali, neka se odbojkom bave oni pozvaniji, ja ću da se vratim fudbalu. Onom evropskom, kako bih „zamaglio“ prepucavanja oko derbija  kako bismo se vratili, nadam se, onom lepom u fudbalu.
Crvena zvezda dočekuje prijateljski i kako navijači kažu bratski klub, medjutim, na terenu neće biti pardona. Bar se nadam, jer  dva rivala će, verovatno, da se bore za treće mesto u grupi koje obezbedjuje nastavak takmičenja, ali u Ligi Evrope. U prvom kolui, Zvezda je izgubila u Minhenu od velikog Bajerna (3:0), Olimpijakos je u Atini stigao vodjstvo Totenhema od 2:0 (2:2) i osvojio bod od zlata.
Očekuje se krcata „Marakana“ (nikako da se naviknem da se stadion zove Rajko Mitić) i Zvezdu koja će igrati mnogo bolje i ofanzivnije.  E, to i jeste problem jer  Grci, ako se može tako reći, pošto u startnoj postavi u principu imaju samo jednog Grka, dobro igraju kada se brane. A opet, srpski šampion ima obavezu da juri tri boda, jer ako ništa drugo, Delije će ih „naterati“ na to.  Šta će Milojević smisliti i koji tim će izvesti, videćemo u utorak uveče, ali je sigurno da ne sme grlom u jagode, a ne sme ni da igra ziheraški. Požuri – polako, kako bi to izgledalo?
Poslednju utakmicu protiv slabašne Mačve (3:1) odigrali su pola –pola. Prvo poluvreme korektno, tri gola u mreži Šapčana a onda, u nastavku, nikako. Taj problem, koji se ponavlja, Milojević mora da reši jer u Ligi šampiopna ne može da prodje. Sad se vidi i koliko Ben znači Zvezdi, a gledaće utakmicu sa tribina, dobro je što su se Tomane i Kanjas upisali u listu strelaca,  pogotovo to  važi za Portugalca koji je doveden da postiže golove.
Olimpijakos ima ozbiljan i skup tim. U „predigri“ meča sa Zvezdom lako je pobedio Lamiju sa 2:0, golovima Alžirca Sudanija, koji srećom nije licenciran za LŠ, i El Arabija iz Maroka. Koji će biti i opasnost broj 1 jer je lukav strelac sa dosta iskustva. Pri tom i trener Pedro Martins odmorio je nekoliko važnih igrača. Šta reći o klubu iz Pireja, možda je bolje samo ispisati imena stranaca koji nose dres Olimpijakosa. Redom,  od golmana Hozea Sa, pa nadalje do Giljermea, Kamare, ovoletnjeg pojačanja, Francuza Valbuene, sjajnog strelca Gerera... A tu je i naš mladi reprezentaivac Randjelović koji se sve više nameće  - golovima.
I dok će Beograd goreti, Partizan odlazi u Kazahstan. „Crno-beli“ su u zamahu, dobili su večiti derbi sa Zvezdom(2:0), napunili mrežu Radničkog u Nišu (4:1) i odlaze na noge Astani puni samopouzdanja, što je za evropske mečeve od ogromnog značaja.
Savo Milošević nema problema sa timom, možda ga jedino muči što će neke kojii igraju dobro, morati da preseli na klupu. Razgoropadio se i Sadik (šest golova na 14 utakmica), kapiten reprezentacije Izraela Natho je od prvog minuta na terenu pokazao da je nebesko pojačanje, a Suma „gazda“ koji je pokrenuo crno-belu mašinu. Omaleni Gvinejac je i strelac i paker (osam asistencija),  on je za Partizanu ono što je Marin za Crvenu zvezdu. Zvezda vodilja.
Ali, Astanu nikako ne treba potceniti. Počev od toga da se do Nur-Sultana leti pet sati, pa do toga da je četa Romana Grigorčuka na poslednjoj utakmici lako pobedila Kajsari sa 3:0(strelci Žižničenko 2 i Bajsebekov) a da je trener odmarao glavne adute, našeg golmana Nenada Erića, reprezentativca Srbije Antonija Rukavinu i vezistu Marina Tomsova. Kazahstanci su nezgodan rival,  pogotovo na svom terenu, a imaju i višegodišnje internacionalno iskustvo.
Savo Milošević je bio golgeter evropskog formata pa ne čudi što mu je i trenersko opredeljenje – ofanziva. Upočetku se mnogo grešilo i promašivalo, ali su se sada kockice očigledno poklopile. Jer, Partizan je sedam puta protivnike „častio“ sa tri gola u mreži, a dva puta je upisao „četvorku“. Da li će napasti i u Kazahstanu, saznaćemo u četvrtak od 17 časova.
U svakom slučaju, lepo je kada dva srpska kluba  igraju na internacionalnoj sceni, u utorak i četvrtak ispisuje se nova, večita evropska  priča večitih rivala.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...