среда, 21. август 2019.

TSC - OD BORBE ZA OPSTANAK DO EVROPE


TSC je postao istinski fudbalski hit. Klub iz Bačke Palanke( ne brinite, nisam napisao franšiza što je postalo popularno u zemlji Srbij) više i nije iznenadjenje jer je posle pet kola u Linlong Superligi zabeležio četiri pobede i remi na gostovanju Vojvodini (vodili sa 2:0, završeno 2:2).
Kada se lopta zakotrljala a TSC počeo da iznenadjuje, verovatno i sebe,  svi su govorili   početnička sreća. A redom su padali: Voždovac (2:1) i Spartak (2:1) u gostima,  Mladost (5:1) i Čukarički (1:0) kod kuće.  Uz pomenuti remi sa „Vošom“.
Jedino što ne raduje je činjenica da TSC ne igra u Bačkoj Palanci već u Senti jer još ne postoje uslovi da goste dočekuje u svojoj „avliji“. Nažalost, stadion će biti gotov tek za godinu dana,  pa se u 40 kilometara udaljenoj Senti uveliko radi na udešavanju stadiona. Koji će uz reflektore imati i 2.400 stolica.
Početni uspesi ne smeju da uljuljkaju ni klub, ni igrače ni vodeće ljude jer istorija govori da je prva sezona u eliti i najlakša, a druga najopasnija. Jednostavno, početni zalet, želja, izazov, uz navijače koji su dočekali „taj dan“ i svojih pet minuta, nose ekipu koja igra i bolje od realnog kvaliteta. Zato, u TSC ne treba da se nasladjuju serijom iz bajke, već moraju da ostanu sa obe noge čvrsto na zemlji i igraju kao da na kontu imaju nula bodova.
Ovo je Srbija,  a u Srbiji se kreće sa pričom da je osnovni cilj opstanak, da bi nešto kasnije rekli: Evropa, zašto ne? U Bačkoj Palanci se već oseća euforija, što je u neku ruku i normalno, pa iako generalni sekretar Sabolč Paladji, ističe da je rano donositi bilo kakve zaključke i opterećivati se Evropom, ipak zaključuje:
-          Početkom sezone smo više nego zadovoljni, a bićemo još srećniji ako izborimo plasman u Evropu. Zašto da ne?
A trener Zoltan Sabo, nekadašnji igrač Vojvodine i Partizana, rezonuje malo drugačije. I realnije:
-          Znamo da će posle sjajnog starta doći i porazi, neke greške, ali nas to neće poremetiti. Niti odvojiti od cilja, a on je za prvu sezonu u Superligi jasan – obezbediti opstanak!
Da, to je ono pravo. Od opstanka do plej-ofa i Evrope je dugačak put popločan mnogobrojnim preprekama. Pa,  bez obzira što je TSC krenuo silovito, jasno je da „ono pravo“ i  „ono teško i opasno“ , tek dolazi. Uostalom, odigrano je tek pet kola.  Bez želje, naravno, da umanjujem kvalitet Bačkotopolčana, prijateljski savet iskusnog novinara – igrajte kao do sada,  i bolje,  samo ne letite. Jer, pad sa visine može da bude koban. Zato, korak po korak, hrabro, odlučno, ofanzivno, kao i do sada.  Obezbedite opstanak,  a potom,  slobodno sanjajte i i evropske snove. To niko ne može da vam zabrani,  pogotovo što ste pokazali da imate kvalitet.
I na kraju,  alal vera i TSC i Bačkoj Palanci.  Na pravom ste putu.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...