среда, 28. август 2019.

TENK, SLOVENCI I LIGA SAMPIONA

Crvena zvezda je opet u Ligi šampiona. Mi,  koji smo imali tu privilegiju da zajedno slavimo titulu prvaka Evrope (Bari) i sveta (Tokio),  nismo nesto preterano pali u nesvest,  navika je čudna stvar.  Ali, ja neću ovom prilikom da pišem o podvigu najboljeg tima na Balkanu,  jer,  to svi ovih dana rade,   pa je normalno da pišu bajke.  Ja ću pokušati da s jedne druge strane oslikam novi podvig najboljeg  srpskog tima svih vremena.  A  počeću od  tenka...
Da,  od tenka  koji  je  umalo upropastio  utakmicu  godine,  jer,  svi  su  pričali o tome,  a  malo ko o utakmici.  Što je najgore,  oni zvezdaši,  koje poznajem i koji su pravi,  počeli  su  da  od  ranog  jutra bajaju, malerišu,  da pričaju kako će UEFA da izbacii Zvezdu,  da nema šanse da se utakmica odigra.  A  kad ih pitaš:  zašto bi UEFA reagovala i eliminisala „crveno-bele“,  oni kažu: „Pa, zbog tenka“!  Pa šta?  Taj tenk  nije pravi,  on je praktično jedna maketa od lima ili čelika, koji ne može nikome da naškodi. Ne, ne vredi,  pošto u Srbiji svi sve znaju.  Znali su i da će evropska „kuća fudbala“ da  izbaci  Zvezdu. Kako?  Tako što će nas naterati da sklonimo tenk. Pa šta?  Sklonićemo ga ako treba.  A ne, neće „delije“ da ga sklone  i onda se utakmica neće ni igrati.
Budalaštine,  ali  teorije zavere u Srbiji su uvek prirodna pojava.  I kako da objasnim zvezdašima koji sve znaju, da tenk nije mogao da bude tu gde je bio bez nečije dozvole.  Da li vojske ili policije ili možda  PREDSEDNIKA lično.  Pa,  nije mogao tenk da padne s neba.  I sva objašnjenja nisu „važila“ sve dok utrakmica niije počela.  I sada,  kada je Zvezda u grupnoj fazi Lige šampiona,  više tenk nije u prvom planu. A nije trebao nikada ni da bude. A to,  što su se mučni  Hrvati negde pronašli,  baš nas briga. Mi smo igrali sa Švajcarcima a ne sa „kockastima“ i koga interesuju iskomplesirani jadnici , a ako nam kojim slučajem dodju na crtu, pokazaćemo im pravu snagu srpske Zvezde. Ali, o tom – potom.

Idemo dalje.  Zašto Slovenci?  Pa zato što su više verovali u Zvezdu od srpskih zvezdaša,  bar onih s kojima sam se ja družio. Sedimo u kafiću „Diskobolos“ na Vračaru,  a četvorica Slovenaca su od prvog minuta govorili:  „Šta ste se stisli, pa Zvezda je bolja i ide dalje,  ide u Ligu šampiona“.  To su tvrdili i  bili u pravu:  Zoran Mićanović Kuba, Dejan Vujić Vujo, Gregor Kamino Koma i Elvio Kalabić Ela.  A nije moj drugar ,  veliki Srbin,  Ilija!  Nadam se da ubuduće neće da greši.
 A „delije“ su na utakmici sa Jang bojsom pokazale kako se navija. Pesma svih 90 plus pet minuta,  ali nijedan transparent,  petarda, ma  ništa ružno. Evropo, ugledaj se na navijače srpskog šampiona. Koji su na svim utakmicama u ovim kvalifikacijama za Ligu šampiona bili snažni i briljantni.  Za ponos kluba, Beograda, Srbije!
I evo dodjosmo do trećeg dela ove crveno-bele  sage.  Liga šampiona, ma šta ko mislio i bez obzira na okolnosti i život u Srbiji,  pripada Crvenoj zvezdi.  I  po  prošlosti,  ali i po sadašnjosti, a uveren sam  i  u budućnosti.  Ne treba objašnjavati zašto.  Klub iz Ljutice Bogdana se stabilizovao,  finansijski prodisao, funkcioneri sa  mnogo osećaja brinu o timu,  pojačanjima,  omladinskoj školi,  rečju,  posle mnogo godina muka i problema,  stali su na čvrste noge.  Što se jasno očituje i na rezultatima.
Ovi i ovakvi uspesi Crvene zvezde se poklapaju sa dolaskom Vladana Milojevića na kormilo.  Za tri godine,  dve titule šampiona Srbije,  Liga Evrope i dva puta uzastopno Liga šampiona.  Gde ćeš više i bolje?  A, opet,  joj Srbijo medju šljivama,  ima i onih,  a  nije ih mali broj,  koji pričaju da je Arandjelovčanin „dete sreće“,  da treba da igra ofanzivije i lepršavije.  I ja bih voleo da Zvezda igra kao Barsa  ili  Mančester siti,  ali  „neće da može“.  Jer,  za tako nešto trebalo bi da klub bude privatan i da je gazda iz Saudijske Arabije,  Kine ili Katara...  I opet, ko garantuje uspeh?  Jer,  Pepe Gvadiola,  po meni najbolji trener u svetu,  ima trofeja koliko hoćeš, ali je doveden u Siti da osvoji Ligu šampiona. Nije uspeo,  za sada.  Koliko para je izdvojio Juventus da dodje doi evropske elitne titule.  Šta za njih znači biti prvak Italije.  Ništa,  kao ni Bajernu da osvoji Bundes ligu.
Imam dosta  godina i iskustva,  pa mi dok pišem ove redove,  prolaze kroz glavu generacije Zvezde koje su igrale nebeski fudbal, ali prerano ispadale iz Evrope.  Milojević ima svoje ideje,  vidjenje,  svoj način rada,  koji su prihvatili svi  u  klubu  i,  naravno,  navijači i igrači,  i  već su ušli u istoriju.

Jer,  lepota je kao i kod ljudi prolazna,  a ostaju samo rezultati.  Njih niko ne može da obriše gumicom.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...