петак, 30. август 2019.

EVROPA U BEOGRADU


Mogu da nas vole ili ne vole, ali Beograd je ponovo deo fudbalske Evrope. A možda je tačnije,  Evropa će opet gostovati u Beogradu, Srbiji.  Nisam od onih koji se hrane teorijama zavere, ali ne možemo pobeći od činjenice da evropska “kuća fudbala” nije blagonaklona prema našim klubovima. Jer,  kada Zvezdu i Partizan kažnjavaju sa 25-30.000 evra, a Pari sen Žermen, bruka, za isti ili sličan greh sa neverovatnih 2.000 evra(!!!),  šta da se kaže. Ostavimo, medjutim,  prošlost I vratimo se,  za sve Srbe,  svetloj budućnosti. Zvezda i Partizan, zajedno, na evropskoj sceni, lepota…
Beli grad će ponovo biti ne samo na fudbalskoj već i turističkoj mapi Starog kontinenta. U prelepi grad na obalama Save i Dunava doći će navijači iz Nemačke, Engleske, Grčke, Holandije, Kazahstana,  potrošiće “brdo” para i, nadam se, lepo se provesti a tužni ga napustiti.  Slika iz Beograda, uveren sam, potvrdiće da je glavni grad Srbije jedan od najpoželjnijih u Evropi, ne samo po provodu, splavovima, ćevapčićima i pljeskavicama, već i po kulturi i istoriji koju nam niko ne može oduzeti.
E pa, da se vratim na fudbal. O igri Crvene zvezde se pričalo i pisalo ovih dana na veliko, pa sada možemo da se osvrnemo na žreb iz Monaka. Lično,  voleo sam da smo, kada su ostale dve poslednje grupe, ušli u onu sa natpisom “A”.  Da opet odmerimo snage sa PSŽ, pa da ukrstimo koplja sa Real Madridom i Brižom. Ali, nisam nezadovoljan ni “B” varijantom.
Bavarci ponovo stižu na “mesto zločina”, sa željom da ova generacija osveti onu iz 1991, mada je to u principu nesuvislo poredjenje. Jer,  tada se radilo o polufinalu Kupa evropskih šampiona,  a sada je tek prvi korak ka najprestižnijoj fudbalskoj klupskoj tituli. Ipak,  teško da može da se neke stvari zaborave, a kada se prepliću prošlost i sadašnjost, vidi se i  budućnost.
Bajern je svakako super rival, strašna družina sada pojačana Kutinjom , i jak i atraktivan. Zar treba pričati o Levandovskom, Mileru, Alkantari, Alabi… Zvezda je znala da igra  protiv Bavaraca, i da ih pobedjuje, eto prilike da proba da nešto više učiniiI protiv papirnatog favorite.  Možda ne baš u Minhenu, na startu, ali u Beogradu, ko zna, što da ne…
Prošle godine je Zvezda bila u najjačoj grupi i teško je  bilo i poverovati da može da bude i treća  i ostane  makar u drugoj evropskoj kategoriji,  pored Liverpula, PSŽ i Napolija.  Ipak, pobeda nad kasnijim prvakom Evrope Liverpulom  na”Marakani” (2:0) stavila je crveno-bele na značajno mesto na evropskoj mapi.
Nema više Liverpula, ali, tu je prošlogodišnji finalista Lige šampiona  - Totenhem.  Gledaćemo Kejna, Eriksena, Sona, Lukasa Mouru, Dele Alija… Kakav tim, strasan tim, sa Argentincem Poketinom, zasigurno jednim od najboljih trenera na svetu. Dovoljno je reći da je plezir igrati na novom , vasionskom stadionu Totenhema.
Najzad, tu je i Olimpijakos, snažni šampion Grčke s kojim će se Zvezda boriti za to jako važno treće mesto. Eto prilike i da kapiten Zvezde Marko Marin protiv svog dojučerašnjeg kluba pokaže klasu. U timu grčkog šampiona igraju I trojica srpskih igrača: Randjelović, Marković i Vuković
Partizan je, iako mnogi u to nisu verovali, uspeo da se domogne Lige Evrope i obezbedi jake utakmice i finansijsku injekciju koja im je neohodna. A grupa – korektna. Iako je kuglica u kojoj je bilo ime Partizana bila poslednja,  skoro je izvesno da Partizan u grupi sa Mančester junajtedom, Astanom I AZ Alkmarom, neće biti poslednji!

Mančester junajted na stadionu Partizana. Da li su navijači crno-belih mogli  da sanjaju boljeg I atraktivnijeg rivala. “Djavoli” protiv “grobara”. Na crtu sa Nemanjom Matićem, Pogbom, Rašfordom, De Heom… Duel za uživanje i dokazivanje. Za pun stadion, koji će biti mali da primi sve one koji će pokušati da dodju do papira (čitaj ulaznice) zlatnog sjaja.
Ako je verovatno mesto broj 1 obezbedjeno za engleskog velikana, za drugu poziciju će se boriti ostala tri kluba.  Jer, Partizan ne treba da strepi od Astane. Zar su Kazahtanci bolji od čete Sava Miloševića? Sigurno nisu i mislim da je to šansa našeg kluba. Protiv kojeg će igrati nekada desni bek crno-belih i još uvek aktuelni reprezentativac Antonio Rukavina koji u Astani pokriva poziciju desnog beka.


Ni AZ ne uliva preterano strahopoštovanje. Eliminisao je Antverpen posle 0:0 u Alkmaru tek u produžetku u Belgiji. Ali tako što je Antverpen završio utakmicu sa dva igrača manje. Na kraju je rezultat bio 4:1, medjutim, to nije prava slika onoga što se dešavalo u Belgiji. U svakom slučaju, rival protiv koga Partizan može da igra ravnopravno.
Samo, čini mi se da naš klub mora pod hitno da se pojača. Makar da dovede gol-igrača. Sadik svakako nije golgeter, Ožegović se još uvek traži a možda će I otići, tako da su problem golovi. Neće uvek defanzivci moći da im donose radost. Kao Miletić protiv Moldea ili Ostojić u finalu Kupa protiv Crvene zvezde.
Otišao je Rikardo,  koji je tresao mreže kao od šale,  Partizan je bio prvak kada su Djurdjević i Leonardo postizali 70 odsto golova,  sada,  a to sam već pisao, nedostaje jedan Savo Milošević. Njega, naravno, nema, ali Partizan sada, kada je obezbedio skoro šest miliona evra, mora da dovede GOLGETERA. Bez toga, biće mu teško i u Evropi ali i na srpskoj sceni.
U svakom slučaju, ponoviću: najvažnije je,da će dva srpska kluba biti deo internacionalne fudbalske mašinerije. A Beograd može da se ponosi sa dva kluba u evropskoj eliti.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...