четвртак, 1. август 2019.

NEĆE MARIN UVEK MOĆI SVE SAM!


Crvena zvezda je preskočila Helsinki, kako se i očekivalo, ali ne na način koji se očekivao. Poraz od finske ekipe nije bio bolan (2:1), ali samo na prvi pogled. Srpski šampion je prošao i ide na megdan Kopenhagenu,  ali je izgubio nova tri boda. Pobeda i remi protiv Suduve, pobeda i poraz od Helsinkija, doneli su Crvenoj zvezdi samo  bod više u klupskom koeficientu (20.250 umesto 19.250) što može i te kako da se odrazi  u narednom evropskom ciklusu. Jer, nije isto biti povlašćen u žrebu ili ne.
Slaba igra nije toliki problem,  jer već na sledećoj utakmici mnogo toga može da se promeni, poboljša, sezona je tek na startu i ne bi ni valjalo  da je ekipa odmah u vrhunskoj formi.  Ali, način na koji je Zvezda izgubila mora da brine, pre svega,  trenera  Milojevića. Kada na četiri utakmice, i to u Evropi, njegov sastav napravi samo 39 faulova, to nešto govori. I to kakvih faulova. Nijedan nije bio iniciran ozbiljnim atakom protivnika. Šta to govori? Da se igralo previše lagano, meko, da nije bilo borbe, agresije, želje da se protivnik, ne ponizi, ali samelje. Što bi Nemci ili Englezi uradili kada znaju da su kvalitetniji, jači.  A Zvezda je, bez ikakve dileme, evropska marka i za Suduvu i za Helsinki.
Zato i boli poraz u glavnom gradu Finske.  Jer, ukazuje na neke slabosti koje mogu skupo da koštaju Zvezdu na putu do Lige šampiona, što je svakako primarni cilj.  Jednostavno,  kada si dvostruki uzastopni šampion Srbije,  mora tako  i da se ponašaš. Nije Evropa ova srpsko-kineska liga, ona mnogo toga donosi, ali  i zahteva.  I zato četa trenera Milojevića ne može i ne sme da igra tako nonšalanto kao u Finskoj. Bez obzira što je, ipak, prilično lagano obezbedila plasman u treći krug. Iako, da budemo iskerni,  posle 1:0 za Fince, steglo se srce. Da se ne primi neki glupi, slučajan pogodak, pa da dodjemo u situaciju da do kraja susreta strepimo i igramo na sve ili ništa. Primljeni gol u smiraj utakmice, praktično, nije doneo ništa posebno ili opasno, ali je svakako ozbiljno upozorenje za dane koje dolaze.
I sada nešto što mi se čini posebno važno. Marko Marin. Bez sumnja igrač broj 1 u Crvenoj zvezdi, i u Srbiji, čovek oko koga se sve vrti, fudbaler plemenitog kova. Zvezda s njim i bez njega nije ista. Kada on igra, sve ide kao po loju, crveno-beli su opasni, raspevani, rastrčani. Marko je Fon Karajan beogradske ekipe. Dirigent poput Mesija u Barseloni. Dragulj. Marko je i strelac i asistent, nad njim je napravljeno najviše faulova u Evropi (sedam). Medjutim, šta ako on stane? Ako se ne daj Bože povredi, ako ga protivnik udvoji ili stavi  na  njega „flastera“ koji će ga i tući i vući, iako je to u modernom fudbalu zaboravljeno i zabranjeno. Šta ako ga ne bude na terenu, a on ne može stalno da bude najbolji  i - čovek odluke. Šta će i kako će tada igrati Crvena zvezda?
Moj utisak je, ali ne samo moj, već i mnogo fudbalskih ljudi s kojima se družim decenijama i koji vole, ne vole već obožavaju Zvezdu, poput Vlade Gusara, Duce Savića, Mareta i Duleta Begovca, Miće Pekara... koji su čitav život u fudbalu i oko fudbala, da ne postoji opcija dva. I svi se pitaju: šta bez Marka Marina?
Zvezda je kupila dosta igrača, jedan od njih je „upecan“ posle nekoliko godina „borbe“ i zove se Marko Ivanić. On bi trebalo da bude taj koji će dobiti ulogu, što bi rekli košarkaši, plejmejkera.  I Milojević ga je probao i na toj pozicij.. Ali, Marin je prirodan autoritet, pa i kada je dobio zadatke i na krilu, jer i to može sa uspehom i bez problema da igra, svaka lopta je išla njemu. A Ivanić je ostajao bez „municije“ ( čitaj lopte),  a navikao je da bude glavni.  Zato i mislim da će glavni posao Milojevića biti da složi Marina i Ivanića,  a onda će imati  i opciju jedan i dva. U suprotnom, neće biti dobro, pošto Marin neće moći uvek da bude taj koji nosi igru u odlučuje. Neće moći uvek sve sam.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...