среда, 24. јул 2019.

LUKINA SUDBINA



LUKINA SUDBINA
ZAVISI I OD SRECE

U fudbalu, kao i zivotu, neophodna je sreca. Jer, bez nje, i oni najbolji znaju da (pro)padnu. Nase dete i nas ponos, Luka Jović, stigao je do Real Madrida ali na startu, kao da su se zle vestice urotile protiv njega. Na debiju, protiv Bajerna, bio je u postavi koja nije odigrala ni dva pasa i, normalno, srpski centarfor u belom dresu kraljevskog kluba nije mogao da dodje do lopte i – izrazaja.
Verovatno je bio odusevljen što ga je Zinedin Zidan protiv Arsenala stavio u prvu postavu,. Avaj, Naćo je u 15. minutu dobio crveni karton i Zidan je iz igre izvelo Luku i ubacio francuskog stopera Varana. Očekivano. Sta bi drugo uradio, niko normalan ne bi zamenio Benzemu. Zla sreća za nekadasnjeg napadaca Crvene zvezde, Benfike i Ajntrahta.
Posle prve utakmice španski mediji su se ostrvili na sve novajlije, osim Azara naravno, a taj izliv ružnih reči za nekoga ko je odigrao samo 45 minuta je u najmanju ruku neprimeren i neprofesionalan. I odmah su krenule one „stare“ priče: bolje da je otisao u Bajern, jer mu Bundes liga odgovara, ili da je krenuo kao Pedja Mijatović iz manjeg kluba... A ja pitam sve te „dobronamernike“: a ko bi odbio veliki Real? Ili: koliko ima igrača na svetu koga madridski velikan zove dva puta?
Svejedno, Luka je uradio što bi i svaki mladi igrač. I ne samo mladi. A zasto bi drugacije postupio. Mozda nije supertalentovan, možda nije u minuloj sezoni eksplodirao i u Nemackoj i na evsropskoj sceni. Luka veruje u sebe, zato je i rekao DA Realu, ali, da li zaista mislite da bi kraljevski klub izdvojio 60 miliona samo za obestećenje da ne veruje u njega. I da su skauti Reala protracili više od godinu dana i ko zna koliko utakmica dok se gazda kluba i šef strucnog staba nisu odlucili da ga angazuju.
Uostalom, oni koji nemaju kratko pamćenje setiće se da je predsednik Florentino Perez, ne tako davno, na  predstavljanju Luke Jovica, rekao da je Srbin budućnost Reala i da će sigurno biti medju pet najboljih napadača u Evropi. Trener Zinedin Zidan je poručio da je Bezema „devetka“, znači opcija broj jedan, a da će Luka svakako dobijati šansu  jer svi veruju u njegove ekstra kvalitete .
Trener Partizana Savo Milosević, koji je svojevremeno s lakocom tresao mreže i u španskoj Primeri,  tvrdi  da je Luka mašina na golove, da je uveren da će Madridjani imati strpljenja za njega, ali ne baš previše. Jer, Real je Real. U mnogo slucajeva se pokazalo da baš i nemaju vremena da nekome pruzaju sansu u nekom duzem periodu, i to je istina koja se ne moze zanemariti.
I sada se vracamo na pocetak teksta. Bez srece nema sreće. Luka je momak potpuno posvecen fudbalu i svojim obavezama i sigurno je zasluzio sreću. Znanje mu nikada nije nedostajalo, a osećaj za gol se kod njega „oseća“ kao dobar parfem. E, sada mora da bude jak, da radi još vise i svaku sansu, makar ona bila minimalna, koristi. Nema mu druge. Kraljevski klub ne prasta, Hames Rodrigez je ponovo otpisan, Gereta Bejla teraju na najprizemni način.   
Ako zavrtimo vremeplov videcemo da u Realu nisu uspeli zvezdasi Rambo Petković (pet utakmica) i Perica Ognjenović (12), ali je zato  Milan Janković za godinu i po dana odigrao čak 38 mečeva (četiri gola). Partizanovac Predrag Spasić je beli dres Reala nosio 22 puta, a Predrag Mijatović je postao legenda kluba (90 utakmica i 29 golova)  posle „staziranja“ u Valensiji (104-56) gde je briljirao. Sa naših prostora dres slavnog kluba nosili su  i Hrvati Robi Prosinečiki, Davor Šuker i Robert Jarni, pa Bosanac Mirsad Baljic.
Ostavimo prošlost jer Luka je budućnost. Nece mu biti lako,  nije krenulo onako kako je ocekivao, ali mladost nije uvek ludost nego i hrabrost. A sreca prati hrabre. Šta reći nego, Luka, budi hrabar!

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...