четвртак, 25. јул 2019.

DELIJE „PROZVALE“ UEFA



DELIJE „PROZVALE“ UEFA

Crvena zvezda  je pobedila Helsinki sa 2:0 u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu sampiona, ali utisak broj 1, bez ikakve sumnje su – Delije. Nista novo nije navijanje koje ima malo ko na kugli zemaljskoj, nije nas iznenadilo ni frenetično pevanje od prvog do poslednjeg minuta, ni glasnost koja se meri u neverovatnim decibelima, već način na koji su oni najvatreniji sa Severa bodrili svoj tim. Da ne gresim dusu, i sa ostalih tribina se orilo, uostalom, na stadionu „Rajko Mitic“ je bilo 36.289 navijača sa plaćenim ulaznicama. Ako se doda i ono  cuveno srpsko, sigurno je Zvezdu bodrilo oko 40.000 navijača! U sred jula i godisnjih odmora i vrucine koja je se osecala u vazduhu i bila kost u grlu.
Zasto pisem o Delijama kada i oni koji su tek krenuli u osnovnu skolu znaju koiliko oni vole Zvezdu do neba i kako na svakoj utakmici maksimalno iskazuju svoju ljubav. Ponekad i neprimereno, iz ugla UEFA, koja je neumoljiva i kaznjava Zvezdu, ali i ostale nase klubove, često neprimereno visokim finansijskim kaznama, i kada su bili krivi, i kada nisu. Da ne pricam o tome kako su klubovi sa zapada uvek nekako bili u boljem položaju, pa je evropska „kuca fudbala“ znala da im oprosti i mnogo vece grehe nego sto su činile  Delije ili Grobari.
Kada bismo pisali o svim kaznama , trebalo bi nam mnogo prostora, zato samo da se vratimo „korak“ unazad. I da podsetimo da je Zvezda u prošloj sezoni posle utakmice sa Suduvom platila kaznu od 72.000 evra i još je morala protiv Salcburga da igra bez prisustva publike.
Opet je žreb namenio crveno-belima Suduvu, ali su u obe utakmice Delije, koje su napunile adrenalinom i ostale, da ne kazem obične navijače, pokazale da kada hoce, mogu, da budu mirni, džentlemenski raspoložemi  i da mogu da navijaju bez ruznih reci i neprimernih vredjanja. Bodrili su svoje igrače ali nisu zaboravili ni Sinisu Mihajlovića ni Ognjena Kuzmica...
U ovoj evropskoj sezoni, koja je tek počela, Delije su u obe utakmice sa Suduvom bili fantastični, a meč sa Helsinkijem je nesto sto treba da udje u navijačke anale. Bez ijedne ruzne reči, bez petardi, bez  baklji, bez atomskih udara, jednostavno, navijalo se svetski! Uostalom, nedavno je stadion Crvene zvezde proglasen medju pet najboljih  i najzvučnijih na svetu, ispred je bila samo „Bombonjera“ Boke juniors i, nemojte da me drzite za reč, neki turski klub.
Da me ne shvatite pogresno, nije ovo oda o Delijama, ovo je jednostavno istina o navijačima kakvih je malo na svetu. I koji su često na stubu srama pa je Zvezda morala da plaća enormne kazne zbog njihovih ispada. Uostalom, podaci ne lazu:  Zvezda je od 2006. godine do danas platila oko 750.000 evra koje su se slile u kasu UEFA.
 Delije su  i protiv Helsinkija pokaze da su snaga Crvene zvezde i da nije floskula da su navijači 12-ti igrač. Ne, Delije su motor, pokretač nekadašnjeg prvaka Evrope i sveta i njihova savest.
I mozda  bi bilo dobro, ili lepo svejedno, da UEFA ponekad na utakmice pogleda i iz nekog drugog ugla. I ne samo finansijskog,  zbog naravno visine sopstvene kazne. Pa kad se dogodi to što se dogodilo, da kaže: bravo, to je evropski put. Ili da da vrati bar neki evro u prazne kase istočnih klubova koji imaju i imidž i rezultate za poštovnje.  Delije su, u svakom slučaju, na svoj nacin, „prozvale“ UEFA.
Ili sam ja dobro prolupao kada sam i pomislio da Evropa može da bude na evropskom nivou.

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...