недеља, 14. јул 2019.

KINEZI NE MOGU DA UVEDU RED U SRPSKI FUDBAL





Zdravo blogeri. Evo i mene. Vec mesecima me jure i znani i neznani, da nastavim da pišem jer  sam od avgusta prosle godine u zasluzenoj mirovini. Kada se opustis nije lako da se vratis, ali, mislim da je vreme da se uključim, pre svega zbog toga sto se često nerviram kada citam jedne te iste tekstove, hvalospeve bez kritika. Dobronamernih, naravno.
 Pa, kako su me, kada sm bilo „mali“, zvali ostro pero, hajde da krenem u tom tonu. Naime, krenulo je srpsko fudbalsko prvenstvo, naše je kakvo da je, i odmah su pocele, nazovi, ozbiljne teme. Nasa Super liga sada se zove Linlong tajer  Superliga,  jasno, jer su sponzori Kinezi. I ne mogu  da verujem, prve reakcije u nekim medijima su bile – odlicno, sada će Kinezi sa uvedu red u srpski fudbal. Jednostavno, nece sponzor da dozvoli namestanja.
Bilo bi smesno da nije tužno. Kakvi Kinezi, kakvi bakrači. Pa u tom delu sveta su i počele namestaljke ali preko kladionica. I kakve veze imaju sponzori sa postenom Ligom? Na koji nacin oni mogu da uticu na regularnost takmicenja? Kako će da kontrolisu utakmice? Pa to ne može ni UEFA. Iako se čelnici evropske „kuce fudbala“ svojski trude da stanu na put namestaljkama. Ali, ni oni se ne mesaju u rad nacionalnih liga, samo ih upozoravaju, ako dodju do nekih saznanja,  da su te i te utakmice sumnjive. Posle toga lopta se baca u kazneni prostor te federacije koja pokusava da sve istrazi.
Ne secam se kada je neko bio kaznjen. Bilo je sporadicnih slucajeva, koji su u odnosu na price, minimalni. Postoji primer iz Italije, kada je veliki Juventus izbačen iz elitne lige, ali ni pre ni posle toga nista slično se nije dogodilo, odnosno ponovilo.  U Nemackoj su svojevremeno pohapsene neke sudije a glavni akteri prevare su bili bezimeni Hrvati, a  u Belgiji i dalje traje velika afera, za sada bez nekih vidljivih rezultata. A u namestanja je umesan i nas covek , menadzer  Dejan Veljković. Koji  je opet, ako je verovati uglavnom medijskim informacijama, neka vrsta  zasticenog svedoka. Za sada je izbegao zatvor od pet godina, medjutim, pitanje je hoce li tako proci i oni koje je on optuzio. Postoji, medjutim, jos jedna začkoljica: ukoliko slaže bilo sta, imena ili cifre, pregovore i dogovore, transfere, ode on i pored toga što je „pevao“ na izdrzavanje kazne.
Elem, bilo kako bilo, mi smo u Srbiji krenuli od toga da će nam Kinezi vratiti obraz, iako do sada ima mnogo vise priča nego dokaza. Mada, da budemo iskreni, tesko je i dokazati namestanje. Suocavamo se sa svakodnevnim podacima o „sigurnim“ rezultatima, i kada se te price izjalove, nikom nista,  pojeo vuk magarca. Ali, ako se nekada i „ubode“  rezulat,  e onda se rastrubi na sva zvona – sta sam vam rekao.
Naravno, ne mislim  ni ja da je sve cisto i belo kao sneg,  jer svuda i na svim meridijanima i u bogatijim zemljama, postoje i dogovori i sumnjičenja. Ali, smeta mi da smo i pre nego sto se lopta zakotrljala, krenuli sa opcijom da je Liga namestena. I da će nas Kinezi prosvetliti.
Neće i ne mogu . Pitanje je možemo li i mi.  Tu mislim na FS Srbije i Zajednicu prvoligaša koja i vodi takmičenje!

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...