субота, 22. август 2020.

DI MARIJA DŽOKER PARIŽANA

KO ĆE BITI JUNAK FINALA LIGE ŠAMPIONA IZMEDJU BAJERNA I PSŽ, LEVANDOVSKI, GNABRI, NEJMAR, MBAPE ILI NEKO IZ DRUGOG PLANA

DI MARIJA DŽOKER PARIŽANA

Evropa je dočekala pravo finale Lige šampiona.

Bajern je papirnati favorit, rezervni trener Hansi Flik, koji je treblo da bude samo prelazno rešenje, postao je heroj Nemačke i trener na duže staze. Za vrlo kratko vreme, sa istim sastavom koji nikako nije dobro vodio Hrvat Niko Kovač, Flik je napravio bavarsku konjicu koja gazi sve pred sobom.

Kao što reče Dragan Džajić, Bajern je najorganizovaniji i najprofesionalniji klub na planeti zemlji. I kada ima mnogo para i kada zafali u kasi, ništa se kruciijalno ne menja jer postoji sistem. Bajern uvek juri sve titule i kao po pravilu ruši  mnoge rekorde. Kada pogledate sastav, nema ekstra zvezde, nije to čak ni Robert Levandovski,  jer čitav tim je – zvezda. Da nije tako, Bajern ne bi na poslednjih 29 utakmica u svim takmičenjima slavio čak 28 puta.

Pogledajte samo klupu Bavaraca. Pa na njoj sede Brazilac Felipe Kutinjo, Francuzi Bendžamin Pavar, Korentin Toliso, Lukas Hernandes i Kingsli Koman, Španaci Havi Martinez i Alvaro Odriazola, povremeni nemački reprezentativac Niklas Zule...

Pa je tako jedan Kutinjo, koga je Barselona platila Liverpulu 160 miliona evra, pa pozajmila Bajernu, gde nažalost ovaj virtuoz u kopačkama uglavnom greje klupu. I to mu nije smetalo da protiv „svoje“ Barse, za 15-tak minuta dva puta pogodi mreži i jednom asistira. Džoker prve klase.

Šta reći o Pari sen Žermenu? Konačno je dosanjao svoj san i stigao do finala Lige šampiona. U svom sastavu ima verovatno dva najbolja igrača na svetu u ovom trenutku. To su sigurno Brazilac Nejmar i Francuz Kilijan Mbape. I strategija „svetaca“ zacelo se i svodi na njihov individualni kvalitet. Nejmar je najbolji dribler današnjice, bolji čak i od Mesija u tom segmentu igre, dok je mladjani Mbape, kako kažu fudbofili, stalno „na motoru“ i teško ko može da ga zaustavi.

Kao i Bajern, i PSŽ ima zastrašujuću klupu. Skupo plaćeni Italijan Mauro Ikardi se preselio medju rezerve, što ne znači da neće igrati u finalu. A šta reći od Nemcu Dreksleru, pa italijanskom standardnom reprezentativcu Veratiju, Špancu Sarabiji, mladjanom Holandjaninu Bakeru,  iskusnom Kurzavi pa Čupa Motingu i Gaju... Interesantno je i da su protiv Lajpciga u polufinalu u prvom sastavu bila samo dvojica Francuza: Mbape i Kimpembe.

Pa ako Bajern ima svog džokera od 160 miliona evra, Brazilca Kutinja i PSŽ ima svog aduta iz senke, Argentinca Di Mariju. Jedno je sigurno, ekipa sa „Parka prinčeva“ nije ista sa maestralnim „gaučosom“ i bez njega. Videlo se to i u četvrtfinalu, kada nije igrao zbog kartona i u polufnalu kada je bio igrač utakmice.

Anhel di Marija je 36. najskuplji igrač na svetu, iako njegov transfer od 64 miliona evra datira još od davne 2015. godine kada je iz Mančester junajteda prešao u Pari sen Žermen. A krenuo je u Evropu iz Rozarija 2007. godine i prva stanica je bila – Benfika. Tri godine kasnije prešao je u Real Madrid, da bi 2014. stigao na „Old Traford“ a već 2015. se preselio u Pariz. Neobjašnjivo je da je otišao iz Reala i Mančestara iako je pružao odlične partije, da danas, u 32. godini, igra fudbal svog života. I asistent i strelac, a njegovi pasovi u prostor dodju kao kec na 11 za Nejmara i Mbapea.

A čii si dres nosili, a retko ko je potražio sreću obako kao Jovan, kz drugog p,ana.

Zato je je i zaekla ali u i oduevila vest damožda će baš Kutinjo i Di Marija biti ti aduti iz senke. Obojica kreiraju fudbalsku lepotu i svakako će imati šta da (po)kažu. Kutinjo će verovatno početi sa klupe, što je postalo uobičajeno, ali Di Marija će naravno krenuti od prvog minuta i biti igrač oko koga se sve vrti. Jer, od igre Argetinca, umnogome će zavisiti i učinak prvih zvezda, Nejmara i Mbapea. 

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...