понедељак, 23. децембар 2019.

STANKOVIĆ, ARTETA I FORLAN ILI NOVO LICE STARIH ASOVA!


ZIMSKA TRENERSKA VRTEŠKA

STANKOVIĆ, ARTETA I FORLAN ILI NOVO LICE STARIH ASOVA!

Da li će Srbin, Španac i Urugvajac biti uspešni na klupi kao na terenu, pokazaće vreme. Da li će demantovati da je iskustvo neophodno, takodje je jedno od pitanja koje interesuju čitav svet.

Leto je nekada bilo poznato po trenerskim vrteškama, ali ovo novo vreme menja i stara pravila, pa se i sada treneri menjaju gotovo svakodnevno. Pa, iako se stalno priča o njihovim  smenama i mukama, nije baš tako, jer, trenerima je uvek dobro. Oni nikada ne daju ostavku, a kada su otpušteni, moraju da budu isplaćeni. Postoji i treća solucija, da se sporazumno raskine ugovor, pa i u tom slučaju ne odlaze bez odredjene i dogovorene nadoknade.
U Crvenu zvezdu je došao Dejan Stanković, ali o njemu se pisalo i pričalo i naveliko i naširoko, pa ga ja ne bih „dirao“, a ovo je priča o onome što se dogadjalo minulih desetak dana. A bilo je vrlo zanimljivo...
o Da krenemo od Dušana Bajevića. Princ sa Neretve je postao selektor Bosne i Hercegovine  i tako se posle mnogo decenija vratio kući. Sjajni trener koji je sa Olimpijakosom i AEK-om osvojio desetine trofeja, a vodio je i Crvenun zvezdu, minulih godina  je sedeo u direktorskoj fotelji. I vraća se na električnu klupu, da bi pomogao BiH. Sa srećom Dule.
o Selimo se na Ostrvo. Tek što je dobio otkaz u Napoliju, Karlo Anćeloti (60) je dobio posao u Premijer ligi. Čovek koji je i kao igrač i kao trener osvajao Ligu šampiona (ranije Kup evropskih šampiona) posle četiri i po godine  na kormilu kluba iz Napulja, a posle osam i po godina, ponovo je u Engleskoj, u kojoj je sa Čelsijem bio šampion. Trener gospodin, trener pobednik, biće veliko pojačanje za Everton.
o I Arsenal je dobio novog šefa struke.  Ali, mladog, nesporno talentovanog, pred kojim je veliki izazov. Mihael Arteta (37) nikada nije samostalno vodio neki tim, ali je godinama bio pomoćnik Pepa Gvardiole. Za mnoge je iznenadjenje da je odmah dobio tako težak zadatak i vruć krompir u ruke, ali je očigledno da je na „Hajberiju“ ostavio dubok pečat jer je dres Arsenala nosio od 2011-2016. godine. „Tobdžije“ očigledno veruju u mladost i ne interesuje ih (ne)iskustvo.
o Dijego Forlan(40) je u avgustu obesio kopačke o klin, a pre nekoliko dana je postao trener slavnog Penjarola! I to u konkurenciji iskusnog Leonarda Ramosa koji je sa klubom iz Montevidea 2017. godine osvojio šampionsku titulu i legendarnog argentinskog golgetera Ernana Krespa koji je vodio Parmu, Modenu i doskora Banfild gde je dobio otkaz. Forlan je tresao mreže u dresu  Mančester junajteda, Viljareala, Atletiko Madrida, Intera i Penjarola a bio je i najbolji igrač Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.
o Fredi Ljunberg, koji je vodio Arsenal posle smenjavanja Unaja Emrija krajem novembra, dobio je posao u Malmeu. Ne još zvanično, ali izgleda da je to gotova priča. Jer, Malme je ostao bez trenera pošto je otpustio Nemca Uve Reslera sredinom decembra iako je Malme bio vicešampion i plasirao se u 1/16 finala Liga Evrope. Eto šanse za Ljunberga da radi bez prefiksa v.d.
o I hrizmatilčni Škot Dankan Ferguson će verovatno brzo pronaći angažman. Jer, od kada je bio privremeni trenera Evertona, pobedjen je Čelsi (3:1), a sa Mančester junajtedom je bilo nerešeno(1:1) baš kao i sa Arsenalom(0:0). U Liga kupa su ispali od Lestera (2:2) posle izvodjenja jedanaesteraca.
o Vićenco Montela (45) je dobio otkaz posle poraza Fiorentine od Rome kod kuće (1:4) i već se licitira sa imenima novog trenera. Pominju se: Lućano Spaleti, Ćezare Prandeli, Djidji di Bjadjo, Bepe Jakini... sve smenjeni stručnjaci koji čekaju novu priliku.
o Gotovo je izvesno i da će na klupu Milana novo lice. Atalanta je ponizila nero-azuite (5:0), pa će Stefano Pioli (možda već dok ovo čitate) sigurno dobiti šut- kartu. Velika nadanja Milaneza pred početak Serije A pukla su se kao mehur od sapunice, pa je daleko i Liga Evrope koju je Milan preskočio, zbog kazne, ove sezone, što mu je i odgovaralo... Ali  sadašnje stanje mu nikako ne odgovara.
o Evo na kraju ove mini trenerske priče i  dve lepe informacije. Nekadašnji selektor „plavih“ i trener Partizana Miroslav Djukić postao je trener Sportinga iz Hihona, člana španske Segunde. Ovo je peti klub koji će Djuka trenirati u Španiji, samo, sada je pozvan kao spasilac jer je ekipa iz Hihona na 15. mestu i predstoji joj grrčevita borba za opstanak.
o Lepo je i pročitati i da je  Hans Flik preživeo u Bajernu i da će bar do kraja sezone sedeti na klupi bavarskog velikana.
I tako, mnogo toga govori da to nije srpski patent, već da se dešava i u svetu. Naime, stalno se priča da Savo Milošević nije imao, a da Dejan Stanković sada nema iskustva. Ali, to ništa ne znači, što govori i ova moja priča, naravno, ako si talentovan za trenerski posao i ako si mu posvećen 100 odsto. Znaš ili ne zn aš, jedino je pravilo i merilo, to se uvek na kraju balade pokaže. A Deki je, istina kao igrač, radio sa Eriksonom, Mihajlovićem, Manćinijem i Murinjom, malo li je. Ako je učio i pamtio... Koliko je upamtio i koliko naučio i koliko dodao svoje, pokazaće vreme.  
   

Нема коментара:

Постави коментар

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...