понедељак, 27. јул 2020.

OFK BEOGRAD OSTAO BEZ JOŠ JEDNE SVOJE LEGENDE – BOŽIDARA MILENKOVIĆA


OFK BEOGRAD OSTAO  BEZ JOŠ JEDNE SVOJE LEGENDE – BOŽIDARA MILENKOVIĆA
I LAV I DOBRICA
Svi putevi ne vode u Rim, već u prestonička groblja. Bar u ovo, poslednje vreme. Sutra na Novom groblju oprostićemo se od Božidara Milenkovića, još jedne legende OFK Beograda, posle Ilije Petkovića, koja se preselila na nebesko carstvo. Prerano. Otišao je Boža tiho, kao što je i živeo.
Vreme zla, pošasti, bolesti, tuge...
Ne verujem u Boga, ja sam ateista, izmedju ostalog i zato što niko nije uspeo da me ubedi zašto najbolji uglavnom prvi odlaze. Zašto je otišao Petko i zašto mu se tako brzo pridružio  Boža, njegov najbolji prijatelj.
Zašto je neko napao romantiku da joj uzme dva cveta iz stoletne bašte?
Zašto?
Odgovora nema, odgovor i ne tražim. Još nisam preboleo svog Pelea, a zatekla me je smrt Božidara Milenkovića. Kada je Petković sklopio oči, došao sam na Karaburmu i sa počasnim predsednikom  Momom Minićem, Božom i njegovim dugogodišnjim sagračem Zdravkom Jokićem, pravio plan o sahrani, govorili smo o detaljima, tugovali zajedno. Pridružio nam se i mladi predsednik kluba Nino Došen Majkić. Tada mi je Boža sa suzama u očima govorio o poslednjim Petkovim satima, s kojim je bio sve dok nije primljen u bolnicu. To veče je otišao i kod Duleta, Ilijinog  sina... Bio je deo porodice Petković.
Boža je bio lav na terenu a  dobrica u privatnom životu. Nosio je dres OFK Beograda 11 sezona, odigrao 290 utakmica, postigao 18 golova. Nikad rezerva, uvek u prvim borbenim redovima. Oni koji su ga gedali uživali su u njegovoj hrabrosti i borbenosti, oni protiv kojih je igrao pamte ga po žestokim startovima, za svoje „romantičare“ uvek je ostavljao srce na terenu. Srce koje je stalo jer nije moglo da pobedi samo nevidljivog protivnika, kovid 13. Eh, da je  mogao da ga vidi, da mu ukliza...
Mnogo toga Boži se vrtelo oko broja 6. Rodjen je pre 66 godina (6. mart. 1954), šestog dana trećeg meseca, šesti je, posle Petkovića, Santarača, Turudije, Zeca i Serpaka, po broju utakmica u dresu OFK Beograda čiju je kapitensku traku godinama i s ponosom nosio.
Boža je bio OFK Beograd. Boža je bio i igrač i trener i direktor stadiona i član Upravnog odbora i sportski direktor i predsednik Sportskog društva. U njegovom vokabularu reč predaja nije postojala. Ni kada se njegov OFK Beograd, druga kuća u kojoj je proveo 45 godina, sa evropskih visina stropoštao do Treće lige. Ni mnogobrojne nedaće a ni hronična besparica nisu mogle da mu promene ćud i navike. Prvi je dolazio na stadion, poslednji odlazio. Verovao je i u nemoguće. Verovao je u ljude s kojima je živeo, delio dobro i zlo i borio se do iznemoglosti poslednjih godina. Sanjao je dan kada će se romantika ponovo useliti, odnosno vratiti na Karaburmu...
Napisaću i ono što sam napisao i kad je Petko umro. Boža je bio ljudina i to nije floskula koja se pominje za sve one koji sklope oči. Poslednji primer: tog jutra kada je Boža umro javo mi se iz Kanade nekadašnji omladinac OFK Beograda Dušan Šefković. Saznao je za tužnu vest, pozvao me je iz Toronta da vidi na koji način će da pošalje reči saučeća. Pola sata mi je pričao o Boži (nisam ga prekidao) koliko mu je pomogao kada je stigao u Kanadu. Toliko toplih reči nisam čuo godinama unazad.
Nisam sa Božom bo toliko blizak kao sa Petkom, koji mi je bio kao stariji brat, ali dugo smo se znali. I dok sam pisao o njemu i OFK Beogradu i posle kada je postao funkcioner bez koga se nije mogao zamisliti nijedan dan na Karaburmi. Sve te godine, nikada nismo stigli da dignemo glas jedan na drugog, uvek smo našli vremena da se ispručamo, dogovaramo, pogotovo kada sam pre neku godinu postao član Skupštine OFK Beograda.
Zbogom Božo, tamo gore u fudbalskom raju, pridružio si se tvom Petku, a nama na zemlji ostaje da žalimo što vas više nema. I da se nadamo da će Bog pustiti „romantičare“ na miru, žrtva koju su dali, bez obzira zašto, prevelika je...    

JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...