уторак, 4. фебруар 2020.

BALKANSKA PRAVILA


HTELI NE HTELI, ZAPADNJACI MORAJU DA PRIZNAJU DA JE EVROPA ČESTO POD NOGAMA OVOG MALOG DELA STAROG KONTINENTA

BALKANSKA PRAVILA
Djoković je bez premca u svetu, balkanske zemlje godinama dominiraju u vaterpolu, rukometu, odbojci, imaju sjajne rezultate i u košarci, streljaštvu, tekvondu, karateu, atletici a Hrvatska je bila vicešampion svetai u fudbalu...
Ovo je Balkan.
Neverovatno je koliko zapadne zemlje imaju „nešto protiv“ nas na Balkanu, od politike koja je zvezda vodilja za takav način razmišljanja do sporta koji je uvek u prvom planu, i popularniji i rašireniji i od filma i kulture. Jer, sport je deo svakog čoveka, ljudi se identifikuju sa svojim junacima i često i glorifikuju njihove uspehe. Ali, ova priča ima drugi motiv, jednostavno, samo da podseti te „velike“ da i mali imaju svoje junake i velike rezultate.
E sad, problem smo i mi sami. Jer, Hrvati se iz petnih žila trude da svima dokažu da nisu Balkanci, a u to ne mogu da ubede ni sami sebe,  Slovenci su se i u onoj Jugoslaviji  trudili da to ne budu, Bosna i Hercegovina je uvek bila nekako u drugom planu baš kao i Makedonija. Samo mi Srbi nismo bežali da smo na Balkanu, da smo svoji i zato smo trn u oku velikim svetskim silama.
Vreme je i da se vratimo na sport i zapušimo usta svima koji ne vole Balkan  i omalovažavaju stalne uspehe. Da počnem od Djokovića o kome ne treba trošiti reči, pa i oni koji sigurno i stalno navijaju protiv njega, nisu mogli da posle osmog trijumfa u Melburnu ne pišu o njemu u superlativima. Treba podsetiti i da su na listi od 50 najboljih na planeti čak petorica Srba!
Naravno da mi ne pada napamet da širim priču već ću samo da taksativno nabrojim balkanske uspehe u nekoliko minulih meseci.
ODBOJKA
Srbija je  na Evropskom prvenstvu osvojila zlato a Slovenija srebro. A na krov Evrope popela se, u stvari tron odbranila, ženska reprezentacija Srbije.
RUKOMET
Slovenija i Hrvatska su igrali u polufinalu Evropskog prvenstva.
VATERPOLO
Crnogorci su osvojili bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Madjarskoj (šampion), bili su bolji od Hrvata koji su bili četvrti,  a naši „delfini“ peti (savladali svetske prvake Italijane) iako  su izgubili samo jedan meč i to posle izvodjenja peteraca, u regularnom toku duela sa Špancima (srebro) bilo je nerešeno.
To je ono poslednje a mi  nikako da prežalimo što smo na Svetskom prvenstvu u košarci bili „samo“ peti, zaboravljajući da smo pod vodjstvom Aleksandra Djordjevića bili srebrni na olimpijskim igrama, evropskom i svetskom prvenstvu.
I nikako ne treba zaboraviti gotovo nestvaran uspeh fudbalera Hrvatske koji su na Svetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine igrali finale sa Francuzima i osvojili drugo mesto.
Za sada dosta, zato i ona rečenica sa početka teksta: Ovo je Balkan!


JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZVANI HRABROST

  NEKADAŠNJI IGRAČ CRVENE ZVEZDE, MADRIDSKOG ATLETIKA, MAJORKE I MARSELJA, ZAPOČEO TRENERSKU KARIJERU U ŠPANIJI JOVAN STANKOVIĆ – ČOVEK ZV...